mood menggila yang pelik tapi bagus!:)

hahahalloooo!

eh salam.

amboi2 Amerika sangat dell ni sekarang.

nasib sedar diri lagi nak bagi salam kan?ampunnn 🙂

 

ok,lurus kepada titik.

ye!!sekarang dell ada mood yang menggila on something.

oh turn me on pleaseee.hahaha!loltolol 😀

jgn nak biru sangat otak masing2 tu okeh.haha

 

mood menggila yang pelik amat itu adalah sebab…

ermm..ala sebab..korang jangan gelak ok!

sebab masakkkk!

hahaha.gelabah je nak suspen2 kan.

padahal tu mmg keje orang perempuan kott.pedehal!

tah pape dell ni oh.

 

haha.

mmg la normal bg perempuan yg rajin masak2 nih.

but for me.oh oh sangat la ke-jarang-an masak masak ni.

seriously ok!

and bila ada time dell rajin nak masak kat umah.

mak ayah mesti datang dapur and cium pipi dell.

ucap “terima kasih akak sebab masak”.sambil senyum yang wat dell rasa nak nangis esak2 sampai kuar hingus tau.

yela,dell dah besar,tp mak ayah still anggap dell macam budak2 lagi.

yang xreti masak2.n once dah masak,akan dapat penghargaan sebegitu rupa.

terharu tau.

n bila fikir balik,dell yang malas.

sebab tu mak ayah still fikir dell masih kekok kat dapur.heee ❤

 

but 2011.

yelaaa akan jadi 25 tahun kot!

takyah nak ulang.boleh jugak baca kan?

JUBLI PERAK dah dell ni tau.hahaha

ye,this year mmg dell sangat la semangat gilalalala bab masak2 ni.

yela,nak buat puding raja segala.(yg sedap sampai arini orang puji tu.hahaha.kembang weh!)

and mcm2 lagi lah dell nak cuba masak.

cuma if kat kampus tu barangan nya x lengkap.

so mood tu terus turun tahap kelajuan yang agak2 orang leh kata meter tu rosak la.

low terus!hahaha

 

so untuk menaikkan balik mood masak menggilalala tu.

bakat di asah kat umah linda ni.

keperluan semua cukup.

kalau kat cni pun,family linda akan suruh dell masak ikan kukus.

coz skali dell pernah masak dulu,jadi peminat setia mereka sampai sekarang.

alhamdulillah.

tapikan disebabkan mood menggila ni.

sampaikan aritu kakngah tanya kat mama masa dell tanya2 dorg cmna nak masak itu ini.

“kenapa tiba2 ya rajin kan memasak ni mak? mesti ada apa-apa niiiii”

dengan senyum penuh lebar and muka penuh maknaaaa.

tapi mmg takda maknaaa okay.

haha,dell bukan nak kawen lagi la kakngah.

laamaaa lagi nak fikir hal tu.hee 😀

 

 

and today.

eh now dah 12:36am.hari baru.

so kena ckp semalam la kan.

past tense!haha

semalam dell rasa dell jadi surirumah sepenuh masa oh.

yela,mama linda and kakngah sekeluarga pergi KL.

so linda hanya tinggal berdua ngn adik dia si boboy.

kak nita adalah,tapi kat rumah bawah.

 

linda pulak kerja.eh practical.

so mana ada masa nak masak kan.

dia pulak if lunch hari jumaat,mesti balik lunch kat umah.

yela,kan lama rehat ari jumaat cz org pergi solat jumaat.

so so so.

dell mencalonkan diri untuk masak!relahati ikhlas berbudi.hehe

cek2 lauk dalam peti.

ada ayam.yesss.

boleh masak ayam pedas.

so pembantu rumah linda siapkan bahan2 nak masak.

tinggal dell tumis je nanti.

ada jugak cornbeef and sayur buncis.

ok,semua tu akan dimasak 🙂

 

bila dah siap semua bahan mcm bawang and cili segala.

dell amik alih duduk dapur.

mula2 dell masak cornbeef.1st time oh masak makanan tu.

selalunya makan kat kedai je.haha

done 1 meal!

 

proceed to ayam pedas pulak.

pembantu rumah dah goreng awal2 ayam tu sebelum masuk dalam tumisan cili.

dell start masak ayam pedas.

campak itu ini.garam gula asam jawa secukup rasa.

then kecap kat lidah.

nehhhhhhh.rasa sweet sour ohhh.

rasa nya takda pun dell letak apa2 sos kat dalam tumisan tu.

so apa lagi.mind ligat la menjadi kreatif.

kekalkan rasa sweet sour itu.

then done i more meal 🙂

 

akhir sekali adalah sayur buncis.

yg tu lagi la main campak2 je.

then siap meal lengkap untuk lunch kitorg!

oyeahh.

 

linda balik dari kerja.

makan.

oh oh.dia puji sedappp!

sebelum tu suruh jugak pembantu rumah rasa.

and dia cakap perfect kakak!.

kak nita pun makan tadi.

and dia cakap “nyaman eh ayam si dell ni.pandai pandai”

wahhhh.cuba cakap siapa xkembang kalau ramai org puji masakan kita?

siapa siapa?hahaha

bohong la kan if xda.hehe

alhamdulillah.thanx utk semua pujian.

semua nya anugerah dari Allah SWT.

and bakat  diwarisi daripada Puan Nor Faridah Jamaluddin.

mana habisnya milo ais,kalau bukan dimulut kan?(okay2.ubah sikit peribahasa.heee 😀 )

thanx mak cz turunkan bakat itu.

fyi,dell mmg selalu tlg mak masak walaupun sendiri malas masak.

so from my observation during helping mother,i learned the skill.

so i implemented the skills in my cooking.

hehehe.tak semestinya kena tgk resepi baru boleh masak.

tengok dan jiwai masakan itu pun one of a great way okayyy.

 

ok ok done la.

tadi igt nak update entry cikit je

sekali nahhhh.amik kau.

agak2 boleh bukak lagi satu blog untuk ruang masakan tak?haha

jawapan nya adalah MEMANG TAK LA KANNNNN!!!

cicun ni pun dell jarang nak update.

hehe.

 

eh ada pics makanan yang panjangan berjela dell carutkan kat atas td.

tgk la if mau okay.

abaikan rupa and presentation nya.

yang penting rasa nya.

enjooyyy! 😀

 

 

.: sweet sour chicken :.

.: sweet sour chicken :.

 

.: complete lunch meal : sweet sour chicken, cornbeef onion, fried buncis :.

.: complete lunch meal : sweet sour chicken, cornbeef onion, fried buncis :.

love,

.: deLL :.

 

p/s : ayam tu jadi sweet sour coz dell betul2 jadi Lia.semua sebab Nasz.hahaha.xpasal2 nak salah kan orang kan?padahal sendiri terpengaruh.siapa Lia?oh tak payah la tau.konfem korang gelak..heee ❤

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: