Puding Raja <3

babesss!

hehe.

wah masuk2 je happy.

eh harus lah kot.

entry kali ni mmg dell happy gila-gilalala.hehe ❀

 

okay2 lurus kepada titik (straight to the point) πŸ™‚

dell berjaya wat Puding Raj(PR) sendiri!!!

ehhh igt senang ke nak wat?remeh tauu.

and and kena sabar and ikhlas and penuh kasih sayang utk wat.haha

PR ni adalah makanan istana kerabat di Raja Sultan Pahang.

memang kat istana je selalu ada.

kat dalam tu mcm2 ada.sweet2 la.

and mmg sangat kaya.

so xsemua org tau wat (sumpah betul πŸ™‚ )

and kalau kat Kuantan,bulan2 puasa je ada jual.

for sure la mahal kot sebekas.and belum tentu sedap ok πŸ™‚

 

tapi family dell semua tau wat.

resipi turun temurun dari arwah nenek.

so mak mmg selalu wat kat umah.

kitorg adik beradik if mak wat PR,memang tergedik gedik la kesukaan!heee

 

so so so.

bila dah balik Labuan,dell terfikir nak bagi family linda rasa PR ni.

so mintak la resipi ngan mak.

gila semangat kot nak wat ni.seriously xpernah sesemangat ini bab masak.

hehe.walaupun langsung x pernah try kan.

 

so dah siap2 beli barang ngn linda.

kitorg pun sama2 wat.

linda menolong penuh setia ok.hee.macehh yuy πŸ™‚

kitorg start jumaat mlm tu utk wat puding kastard and agar2 dulu.

nak kasi sejuk and esok tinggal potong je.

so buat punya buat,alhamdulillah!

menjadi puding kastard and jugak agar-agar dellinda(dell and linda.hahaha)

(1st time gak wat itu kastard and agar2.kesian kan,nampak sgt pemalassss.hahaha ❀ )

then esok baru lah wat kuah utk PR itu.

 

ini bukan Secret Resipi ok.

coz xkemana pun if kita rahsia2kan apa yang kita tau.

kongsi2 resipi kan bagus πŸ™‚

so,jom sama2 tgk resipi.

boleh korang try lak nanti πŸ™‚

 

resipi :

2 tin susu cair

5 biji telur

esen vanilla

gula and garam secukup rasa

1 mangkuk tepung kastard

2 sudu besar butter

Agar-agar

pisang lemak manis / pisang emas / pisang raja

apa juga jenis kacang (gajus / badam / pistachio /or apa2 kacang yang korang suka )

jala emas (kat kelantan je ada ni.but if xda pun xpa πŸ™‚ )

kismis

 

cara-cara membuat :


Puding Kastard :

1st,pukul 4 biji telur + sikit esen vanilla + gula secukup rasa + garamsecubit.(jangan manis sangat)

1 mangkuk tepung kastard diletakkan dalam satu bekas besar.put aside.then gunakan mangkuk yang sama utk sukat tepung kastard td untuk sukat 1 tin susu cair + air supaya menjadi 4 mangkuk cecair.masukkan dalam tepung kastard tadi.kacau rata.

kemudian campurkan kesemua bahan tadi and kacau rata.sampai larut.tos dan masukkan dalam kuali atau periuk.kacau sampai berkilat and x melekat tepi kuali/periuk.kacau lebih kurang 20-30 minit,then masukkan dua sudu besar butter.kacau rata.kemudian angkat dan sejukkan dalam bekas.

 

Agar-agar :

 

rendam agar-agar and tos.letak dalam satu bekas yang ngam2.jangan tekan agar-agar tu.then masukkan agar-agar dalam periuk atau kuali.guna bekas yang sama sukat agar-agar tadi and sukat menjadi 3 bekas air.tuang dalam periuk/kuali.masukkan gula dan gula batu(kalau ada).biarkan agar-agar menggelegak.then masukkan pewarna + esen ros atau esen pisang.kecilkan api.agak2 pekat.tutup api, tos kan dan sejukkan dalam bekas.

 

Kuah Puding :

 

kacau 1 biji telur + esen vanilla + Β gula secukup rasa + garam secubit.kemudian campurkan 1 tin susu cair + 1 tin air biasa ke dalam bancuhan telur tadi.kacau sebati.tos kan dan masukkan dalam periuk.if ada daun pandan,boleh masukkan.tambah wangi.kacau api sedang.jangan bagi menggelegak,terus tutup api. (dinasihatkan guna air masak / mineral πŸ™‚ )

peringatan!!! : if puding kastard tadi dah manis,kuah xperlu manis jugak dan sebaliknya πŸ™‚

 

Pisang :

goreng pisang jangan sampai terlampau lembik.put aside πŸ™‚

 

Cara Hidangan :

 

1 ) potong dadu or kecil2 puding kastard dan juga agar-agar yang telah disejukkan.

2) susun pisang yang dah digoreng dalam bekas.

3) tabur kepingan puding kastard yang telah dipotong dalam bekas yang ada pisang tadi.

4) tabur kismis.

5) tuangkan / siram kuah yang telah dimasak tadi ke atas bahan2 yang telah disusun itu.

6) taburkan kepingan agar-agar.

7) Β taburkan kekacang yang dipilih.

8) siap untuk dimakannnn!!!heee πŸ™‚

9 ) cadangan : sejukkan di dalam peti ais.rasanya akan lebih enak kalau sejuk πŸ™‚

10 ) cadangan lagi : and lagi super duper enak if bagi dell rasa jugakkkkk.hahahah πŸ˜€ πŸ˜€ ❀

 

so,itulah resipi-resipinya.if xfaham.boleh contact dell and tanya ok.melalui fon (bagi kawan2 yang dah ada no),melalui twitter ( @cicun), melalui fb (http://www.facebook.com/cicun) and jugak dari cni.and if faham.selamat mencuba okehhhh.

 

nak petua x?

kena ikhlas je masa buat.penuh kasih sayang.auwww ❀

 

 

.: Puding Raja yang dell wat.1st time ever!alhamdulillah menjadi :.

.: Puding Raja yang dell wat.1st time ever!alhamdulillah menjadi :.

and and,itulah hasil PRyang dell wat.

x ingat langsung nak snap proses buat dia.

excited gila time tu.hee πŸ™‚

mak always call tanya perkembangan and feedback.

and and and.

antara komen nya.

“puding palingsedap pernah dimakan”

“so many suprises”

“rasa macam aiskrim”

“nyamannnn.sedapppp”

woww.apalagi kembang sampai semenanjung dah rasa.

report kat mak,mak jawab “tahniah my girl”

sweet kan mak dell.heee πŸ™‚

maceh mak for the resipi.

and mak ada pesan,resipi kita bukan resipi rahsia.

so,share la if ada orang nak tahu.

that whay dell share it in here ❀

 

ok ok.done la eh.

dell ngantuk lah.

kepada yang nak mencuba.

silakan.dell galakkan!!!!

bukan senang nak dapat resipi okeh.

selamat berjayaaa.

and ingat-ingat cara hidangan yang no10 tu if dah wat ok.

haha.loltolol πŸ™‚

❀

 

love,

.: deLL :.

 

p/s : Β 2011 semakin rajin mencuba πŸ™‚



 

 

 

 

 

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    ain said,

    kak edel…..nk sekek..mls nak wat..hahakkk

  2. 2

    cicun said,

    hehehe.dah abis lorrr.

    senang je ain.org pahang msti lagi tereeerrrr wat ni.hehehe


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: