Archive for December, 2009

pengalaman yang memeritkan selama seminggu

salam kawan2.ye ye ye,im back.im back from many things.from my MALAS,from my sakit,from my holiday and else.hehehe.biaselah kalu da penyakit M tu ade dlm diri,sume perkara xleh jalan.penyakit biase orang Malaysia n mungkin Melayu lebih.haha(kutuk bangsa sendiri.better than talk bad about others races right?)

sbenarnya dell nak citer tentang suatu pengalaman yang baru2 ni terjadi dalam idup dell.diri dell.about what?about me myself n i. xde la best sangat,cme saja nak share.hehe.ok2.kawan2 rajin2kan diri baca jela eh πŸ˜€

seminggu before raya haji tu dell da balik umah from labuan.then happy lah dpt balik umah,n balik umah,kmas umah n bilik utk sambut kedatangan my BFF lak.linda.hehe.lagi happy die nak dtg.die nak raya sama2 ngn family dell kali ni.suka3!thanx licious πŸ™‚ .then ok la,kami beraya ngn seronok n banyak gila jalan.merata jugakla bwak die,tp ade lagi tmpat x dpt bwk pegi.sorie linda,next trip ok.pastikan datang lagi!!!hehe.then bila da ckup seminggu linda kat umah dell,patutnya 1disember tu dell ikut linda balik KL naik tren ptang tuh.tapi……………….argh!bermula la sume yang x mnarik pada hari itu. uhuk 😦

1 Dis 2009

bgn tdo pagi tu,dell rs sangat letih.sbenarnyer mlm sbelum tu lg dell rs sejuk kaki n pening pale,then linda bg makan panadol n dell pun tdo.tp bangun pg tu, still xde perubahan.ayah pun ajak la dell pg hospital.ayah pun nak g cek,ayah batuk2 n selsema time tu.pg la dell ngn x mandi,gosok gg basuh muka je.smpai hospital n cek.dorg ckp tekanan darah sangat rendah 86 over brp ntah.kalu utk remaja mcm dell,normal must be 116 cmtu.then dorg ckp muka dell pun pucat sangat.demam lak tggi.then dell dikehendaki pegi cek darah.pegi la makmal ats,amik darah n cek.result = ade kuman dalam darah.dell pun xpaham.tp tu la yg doc ckp.then kena g masuk air,coz pucat,darah rendah sangat.pegila masuk air,then doc ckp, kalu still x ok,kena masuk wad.argh!xnak xnak xnak.tapi ape leh wat,sape soh x jage diri sangat.masuk la wad petang tu,naik ambulan ok.for the first time.canggeh!!!hahahah πŸ˜€

2 Dis 2009

hari kedua dell kat wad.wad mahsuri.seawal jam 4pg kot, ade doc dtg nak cek.dell series x sdr.mak je yg jawab sume.dell tdor.tapi yg best nyer,doc tnyer,dell jawab je.nasib betul ape yg dell jawab.hahaha.n doc soh bgn timbang berat,bgn gak,padahal ngah mamai.pas timbang,trus tdor balik.sdar2 pg sok, dell da pindah katil kat dpn dah.ntah ms biler kna tolak pun dell x sdr.hahaha.doc ckp dell kna duk katil dpn ckit,dkat ngn doc nak tgk,coz agak series.igt dah lewat time tuh,upenyer baru kul 5lbih.cian mak x tdo.sorie mak sbb akak mak kna berjaga.terima kasih my beloved mak πŸ™‚ huhuhu. aritu jugak dell mula simptom baru,iaitu cirit birit n muntah.damn!kan doc da suspek cholera (TAUN).dah la kat ganu n kelate ngah heboh taun time tuh.lagi la doc amik series.ape lagi, tambah lagi satu cucuk kat tangan kiri.masuk ubat lak.sbelah kanan masuk air.seksa!uhuk.blum tmbah ngn cucuk2 nak try cari pulse lagi, amik darah lagi.dah mcm org kena dera tangan ni tau.pnuh lebam n bengkak.uhuk.

ade sekali tu,sbb xdpt cari pulse kat tgn(cz tembam sangat,susah nak dpt line) doc g cucuk kat peha utk masuk drip(air)!owh once again.damn!punya sakit nauzubillah.Tuhan je tau cmne dell sakit time tuh.mmg dell jerit ah soh doc buang balik n try cari kat tgn.nasib la ade doc laki cina ni pndai cari.kena cucuk lagi dua.gila!mmg OKU la skejap time kat wad.huhuhu.dah OKU tuh,ubat masuk kiri kanan,smbung ngn eletrik lagi,dell xleh ah nak g toilet,dah ah cirit birit kan,apelagi. PAMPERS la jawabnyer.malu?ah dah xkire.nak berak sangat2.kencing pun sama.terpaksa pakai pampers tuh.mak kater,mase kecik dell x merasa pakai pampers,tu skrg dpt peluang.hahahahaha.gila lawak kot.

tapi yang kesian nya,mak la.coz mak terpaksa cuci uuk dell tuh.mak,akak mintak maaf sbb mak terpaksa wat suma tuh.menangis dell tiap kali tgk mak wat sume tuh.tapi ape leh wat,dell sendiri x berdaya nak wat.dell rs malu pd mak, coz patut dell yg kena jage mak,ni mak yg jge dell.akak mintak maaf mak.bila dell ckp maaf kat mak,mak ckp,”mak kan mak”.ungkapan yang wat dell lagi menitiskan air mata.terima kasih mak.terima kasih sangat.mak xpernah rs geli utk wat sume tuh. akak sayang mak sangat!!!!would not thread for anything.

then malam tuh,mesin X-RAY dtg kat dell,canggeh kan,slalu kiter g bilik die,ni die dtg kat kiter.hehehe.then selesai X-RAY sume.dell rehat,time tuh mak ayah balik,mak nak mandi2 n rehat sekejap.cian mak.uhuk.smntara tuh ade macik dell jage.elok2 dell ngah rehat,tb2 dell rs sait kepala yg amat sangat,sakit dada.xleh nafas.dell takut.Ya Allah Ya Tuhanku,jangan lah KAU tarik nyawa ku lagi pada ketika itu.tu lah yg dell doakan dlm hati.dell menjerit jerit.smpai doc pun terkejut n panik.sbelum tu ade beberapa kali jadi cmtu,tp xde la smpai dell jerit.ni sakit sangat.dell pun takut.takt mati.tapi alhamdulillah,umur panjang lagi,lama2 dell senyap,tp sakit tu masih ada.mungkin sbb ubat yang masuk x sesuai.dell mampu nangis je la.huhu

malam tu dell dipindahkan di wad Temenggung.wad HDU(High Dependency Unit) lebih kurang ICU.maknanya penyakit dell ni agak serius.kat sana,smpai2 je.staff nurse macam robot.keliling dell utk pasang sume peralatan perubatan yang berkaitan.ngn mesin2.gila gerun.mak pun gerun tgk.huhu.ape leh wat,pasrah jela.suma yg dell pnah tgk kat tv tuh,macam citer HOUSE tu,dell da merasa pakai.utk jantung la,oksigen la,yg letak kat jari tu la.macam2.huhu

bermula la hidup dell di wad jagaan rapi pd mlm tu.mak x dibenarkan menunggu.dell diasingkan dpd org lain.coz suspek cholera tu la.xsuke betul.dell risau kalu dell berak n kencing,xde org nak cucikan.tapi upenyer staff nurse kat sana mmg dah di latih utk wat sume tuh.one patient one nurse.sume dorg cuci.gila bertambah malu.tapi sebab sakit.pasrah lagi.huhu.kini,dah ramai yg tgk apa yg dell jaga sangat.terpaksa.uhuk 😦

3 & 4 Dis 2009

bangun pagi tu,sakit kepala dah mula ilang.baru dell tau kenapa.mmg sbb ubat.doc da trunkan speed dpd 8 kepada 3 n 1 n stop trus.kalu dell tau pasal tu,lama dah soh doc krangkan trus,mcm nak mati rs.uhuk

Hidup seperti org OKU.langsung xgerak.bring je sepanjang hari.huhuhu.tapi yang mujur nya, setiap kul 5pg,staff nurse akan brsihkan badan dell.lap2 ngn air sabun.wangiiiii.hehehe.siap pakaikan pampers.bedak tkar baju.btul2 macam baby la.sikat n ikatkan rambut.hehehe.malu πŸ™‚ . tapi dell still xde selera makan lg.dell minum air je.mkn pun 2 suap je.huhuhu.sepanjang kat ctu,dell kna g ultrasound,cek apa yg ade dlm perut.cz bahagian kanan perut dell sakit.doc ckp ade masalah hempedu bengkak.ntah la.huhu.then doc pakar sakit puan pun dtg cek. cz ade masalah ckit.lelaki kot.muda lak tuh.leh ah tahan handsome.x handsome pun sbnrnyer.hahahaha.tapi yg xbestnyer,argh.once again.dilihat.malu!pasrah lagi.hmm~

tapi dell gagahkan diri cz nak cepat discharge dpd hospital. dell makan sume ubat n air yg doc n nurse bagi.wpun x sdap.dell rela.coz da bosan duk hospital n xleh wat apa2.kena asingkan.uhuk.sedih. 2 hari di wad tuh.yes,dell da ok ckit.da leh bangun g toilet sndrik.sangat nikmat n syukur!!puas gak la dell tnyer sume doc yg dtg,leh x nak tkar wad,alhamdulillah.dell dpt.heheΒ  πŸ™‚

5 & 6 Dis 2009

dell da ditukarkan ke wad Mahsuri balik.tapi still kna isolate lagi.coz result cholera tu still xdpt lagi.sama ada -ve or +ve.xpela,janji da x duduk dlm bilik bnyk wayar yg gerun tuh.hehehe. bl da pindah ni,still rs bosan gak, coz dell xleh kar bilik.pernah satu mlm tu dell kuar,coz bilik tu sejuk gila kot.aircond!gila sejuk ok.then dell g lepak luar.pastu x lama tu,dorg perasan, so dell disuruh masuk bilik semula.uhuk.sedih nyer rs coz mcm ape je,smpai kena asing. .uwaaaa.tp xpe,utk kebaikan sume,dell ikut arahan.bertindak mengikut arahan.hehe πŸ™‚

sepanjang 2 hari di wad tu gak, dell leh wat urusan sendiri sume.g toilet sendri,makan pun ckit jela.leh turun naik katil.tapi still kena slow2 lagi la.takut pengsan.hehe.malam tu,dell kena masuk darah.transfer darah,sbb darah dell xckup.pucat kater.plus hemoglobin dalam darah dell rendah.kalu normal 12.5.tapi dell 6.9.gila rendah kan.tu yg kena masuk darah orang tuh.thanx la utk sape2 darah yg dell dpt nih.macam vampire dah.kena masuk darah 2 pek.hahaha.dell pemakan darah,leh kapel ngan edward cullen nih.hahaha.yeahhh πŸ™‚

sejak masuk darah tu, dell slalu sakit2 kepala.msti terjaga kul 4 pg.g toilet, n pastu susah nk tdo.sakit bukan ckit,tapi yg jenis denyut2 n berterusan.urgh.seksa tau.then nurse bagi ubat jela.panadol n vitamin utk supplement tambah darah.dell makannn.utk sihat.ape sj dell sanggup.hehe

7 Dis 2009

pg ni dell dah masuk wad biase.xde asing2 dah.yahooo.pastu pg2 lagi doc da dtg nak amik darah.lagi.amik la doc.dell da biase.hahahaha.pastu dell pun g la mandi.sbb sbb sbb.da seminggu dell x mandi!!hahahaha.xbusuk pun tau.series.wangi je bau.lalalala.sbb dell mmg wangi kater(hahahahahaha).tapi gigi dell gosok tau.jangan risau,even seminggu x mandi,gigi dell ttp bersih(itupun lepas beberapa ari baru beli berus gigi.haha)

lepas je mandi,makan2.then doc dtg.membawa perkhabaran yang dinantikan.”berita baik”.yessssss.da boleh balik.gila xleh bayang perasaan time tuh.time tu la selera makan terus ada.mcm2 nak makan.alhamdulillah.dell da sihat.-ve cholera.bersyukur sangat.syukur kepada MU Ya Allah Ya Tuhanku kerana sembuhkan dell. amin πŸ™‚

dell pun ape lagi, msg la mak gtau.then mak ayah pun dtg satel kan urusan bil sume.bil lak xyah bayar.yess.suma UMS bayar.maceh la ye UMS.leh masuk hospital lg pasni.coz UMS bayar.hahaha.eh xnak xnak xnak.serik!

then,dell pun balik.perasaan yang x dpt dibayangkan.alhamdulillah dah terlepas daripada sume seksaan itu. πŸ™‚


emm.itulah pengalaman yg dell lalui sepanjang seminggu aritu.serik sangat.tapi satu yang dell belajar. PENGORBANAN SEORANG IBU.terima kasih mak untuk segalanya.juta terima kasih.akak akan cuba balas segala nya dengan kasih sayang yang x ternilai utk mak dan juga ayah.insyaAllah :). akak janji xnak sakit dah pasni.xnak susah kan mak ayah lagi.xnak wat mak ayah risau lagi.mmuuaaahhh akak sayang mak ayah sangat2!!!! πŸ™‚

ok2.itu jelah entri dell utk kali ni.nnt dell update lagi.pasal cerita linda kat cni lak.hehehe.tggu tau.linda da jadi bestfriend mak skrggg.hehehehe.i likeeee πŸ™‚


p/s : best gak pakai pampers tau.hahahahaha *blushing*


love,

.: deLL :.


Comments (10) »